fbpx

Gør dine data klar til AI og Copilot med rollebaseret adgang

Teknologien udvikler sig konstant, og virksomheder forsøger at fælge udviklingen men nye værktøjer og muligheder kan skabe nye udfordringer. Microsoft Copilot til Microsoft 365 er blot ét eksempel på, hvordan kunstig intelligens er ved at ændre spillereglerne for samarbejde og produktivitet.

De nye værktøjer giver brugerne mulighed for nemt at søge og tilgå informationer på tværs af hele din Microsoft platform, men kan også udgøre en trussel for virksomhedens følsomme data. Det er her rollebaseret adgangskontrol er en vigtig komponent – Det handler om at skabe en balancere mellem fleksibilitet og sikkerhed.

Hvad er rollebaseret adgang?

Rollebaseret adgang er en metode til at håndtere adgang til ressourcer baseret på brugerens rolle i en virksomhed. Det betyder, at den enkelte bruger, kun får adgang til de informationer, data og funktioner, der er nødvendige for at udføre deres specifikke opgaver.

I stedet for at give individuelle tilladelser direkte til hver bruger, grupperes brugere efter deres jobfunktion, stilling eller projekt og disse roller får tildelt rettigheder. Når en bruger er tildelt en bestemt rolle, de automatisk de rettigheder, der er knyttet til den rolle.

Dette forenkler administrationen af rettigheder og hjælper med at sikre, at brugere ikke får unødig eller uhensigtsmæssig adgang til data.

Her er en simplificeret illustration af rollebaseret adgang:

Her er nogle grunde til, at det er afgørende at sikre følsomme oplysninger og dokumenter ved hjælp af rollebaseret adgang:

Beskyttelse af data: Rettigheder kan være specifikke for den enkelte brugers rolle, så data ikke falder i de forkerte hænder. For eksempel kan en regnskabsmedarbejder have adgang til virksomhedens finansoplysninger, mens en HR-medarbejder ikke har det. Ved at begrænse adgangen sikrer man, at oplysningerne kun kan ses og redigeres af dem med de relevante kompetencer og behov.

Overholdelse og ansvarlighed: Reguleringsstandarder som GDPR kræver streng beskyttelse af personlige data. Rettighedsbaseret adgang sikrer, at kun de nødvendige personer kan se bestemte oplysninger, hvilket reducerer risikoen for overtrædelser. Derudover giver det mulighed for en klar log over, hvem der har adgang til hvilke data, hvilket gør det lettere at spore og rapportere aktiviteter.

Risikoreduktion: Med mindre adgang for de personer, der ikke behøver det, reduceres risikoen for utilsigtet lækage eller tab af data. Det minimerer også risikoen for interne trusler, hvor en utilfreds medarbejder kan misbruge følsomme oplysninger.

Effektivitet og produktivitet: Ved kun at give medarbejdere adgang til de data og værktøjer, de har brug for, kan de koncentrere sig om deres specifikke arbejdsopgaver uden at skulle sortere gennem irrelevant information. Dette fremmer også en mere strømlinet arbejdsproces.

Virksomhedens image og omkostningseffektivitet: Sikkerhedsbrud, især dem, der involverer kunders eller medarbejderes private oplysninger, kan forårsage alvorlig skade på en virksomheds omdømme. Ud over det omdømmemæssige tab kan virksomheden også stå over for store bøder. Rettighedsbaseret adgang er en metode til proaktivt at reducere disse risici ved at minimere antallet af potentielle lækagepunkter.

Da AI-værktøjer fortsætter med at udvikle sig og blive mere integreret i hverdagen, vil de potentielle risici forbundet med ukorrekt adgang sandsynligvis stige. Det er afgørende for virksomheder at være et skridt foran i forhold til at sikre deres data og sikre, at kun de rette personer har adgang til specifikke oplysninger.

Læs mere om Microsoft 365 Copilot

Få hjælp til rolle-baseret adgang

JDM kan hjælpe dig med at implementere eller optimere rolle-baseret adgang ved først at analysere jeres nuværende adgangsstrukturer. Dernæst kan vi designe et system, hvor adgang gives baseret på medarbejderens rolle i virksomheden. Dette sikrer, at medarbejdere kun har adgang til de ressourcer, de har brug for, hvilket reducerer sikkerhedsrisici.

Vi kan også tilbyde løbende vedligeholdelse og revision af løsning for at sikre, at den forbliver opdateret med virksomhedens skiftende behov. Dette fører til en mere sikker og effektiv adgangsstyring.

Kampagne

Kom i gang med Microsoft Copilot

E-bog

I denne e-bog får du en guide til at komme i gang med Microsoft 365 Copilot. Du kan fx læse hvordan du opbygger et godt fundament inden du har går i gang, samt en lang række tips od tricks.

  Skal vi hjælpe dig i gang?

  Uanset om du blot er i gang med overvejelserne omkring en løsning, leder efter support eller allerede har taget en beslutning, kan JDM hjælpe dig. Send en forespørgsel, og en af vores konsulenter kontakter dig.

   Når du udfylder formularen, accepterer du samtidig vores privatlivspolitik.

   //Test til get url
   // Test til get formcapture 310523