Brugt eller ny PC
Læs dette før du køber brugt eller refurbished pc til din virksomhed
Du bliver let lokket af reklamer som tilbyder en kraftfuld pc til en ekstrem god pris. Med løfter som “Spar op til 60% af nyprisen” og “Samme garanti som ved nykøb” kan det hele virke lige til, og som en god handel.
Dog er der nogle ting, som der oftest ikke bliver talt om/nævnt hos disse forhandlere. Det vil jeg forsøge at belyse lidt, så du ikke kommer til at tage den forkerte beslutning på vegne af din virksomhed.
Hvornår er noget ikke “godt nok” mere?
Det at skifte harddisk eller udskifte en defekt tast, er en god mulighed for at give en computer et nyt liv. Derved kan en maskine sagtens komme ud i en virksomhed og give glæde mange år frem. Dog kan man nå til et punkt, hvor en maskine ikke giver glæde mere.
Her er et eksempel fra en af
udbyderne af brugte pc’ere
Lenovo ThinkPad T440
- Processor: I5-4300U
- Hukommelse: 8GB (DDR3)
- Harddisk: 256GB SSD
- Opløsning på skærm: 1600 x 900
- Operativsystem: Windows 10 Home
- Garanti: 12 måneder (ikke specificeret)
- Varens stand: Synlige ridser og skrammer. ca.50% batterilevestid
- Pris: 2399 kr.
Prisen på kr. 2.399.- for en Lenovo bærbar, virker til at være overraskende god, ik? Især når en 2019-udgave af “samme” maskine koster omkring kr. 7.599,-
Der er dog et par ting ved denne pc, som ville gøre, at jeg ikke kunne anbefale den til brug i en moderne virksomhed.
Sammenligningen
Processor:
i5-4300U er en processor fra 2013, og den opnår 3745 i benchmark-score. En benchmark-score bedømmer processoren på baggrund af flere forskellige elementer, og samler det i én score. Derved bliver det lettere at sammenligne forskellige processorer med hinanden.
En moderne processor fra 2018/2019 i samme klasse vil score omkring 7500 eller mere. Det betyder, at en moderne maskine er ca. dobbelt så hurtig (simplificering).
Intel Core i5-4300U fra 2013
Intel Core i5-8250U fra 2018
Vi har her lavet en sammenligning af nogle forskellige processorer, så du kan se hvad en forskel i processor betyder i hverdagen.
Hukommelse:
8GB i hukommelse er grundlæggende fint til hverdagsopgaver på et kontor. Dog anvender denne pc såkaldt DDR3-ram.
Moderne maskiner anvender DDR4-ram, som både giver længere batterilevetid og mere end 2 gange så hurtigt dataoverførselshastighed.
Harddisk:
Det bliver ikke direkte oplyst hvilken type SSD der er tale om i denne maskine, men hvis det er en “alm” SATA3 SSD på 256GB kan sådanne diske læse/skrive data med max. 550MB pr. sekund.
En moderne M.2 NVME SSD kan opnå hastigheder på op til 3500MB pr. Sekund.
Processoren, hukommelsen og harddisken er alle dele som påvirker maskinens generelle hastighed. Dvs. opstart af Windows, programmer som Word, Excel og PowerPoint samt email-progammer som Outlook.
Maskinen vil føles langsom, tage lang tid om at åbne programmer og vil have udfordringer med at køre flere programmer på samme tid. Jo længere tid du og dine medarbejdere sidder og venter på computeren, des mindre produktive bliver I den dag.
Opløsning på skræm:
En opløsning på 1600×900 til 14” bærbare maskiner er ikke unormalt, men heller ikke noget som gavner din produktivitet. Vi har her skrevet noget mere om betydningen af skærmopløsning.
Min anbefaling vil være en opløsning på min. 1920×1080 – Det giver dig “mere plads” på skrivebordet, og skærmen vil ikke virke sløret eller forvasket.
Operativsystem:
Denne maskine leveres med Windows 10 Home, og Windows 10 Pro er umiddelbart ikke en mulighed. Der er årsager til at Microsoft har valgt af opdele deres Windows 10 systemer, så de er målrettet henholdsvis hjemmebrug og erhvervsbrug. Hvis din virksomhed anvender funktioner, som kun findes i Windows 10 Pro, så vil du skulle købe en ekstra pro-licens. (ca. kr. 1.550,-)
Der kræves også en Windows 10 Pro grundlicens, hvis din virksomhed anvender Windows 10 Enterprise.
Garanti:
I dette eksempel gives der 12 måneders garanti på computeren. Men der oplyses ikke direkte hvilken garanti der er tale om. Du kan risikere, at maskinen skal sendes retur for at en evt. fejl kan rettes. Det betyder, at du skal undvære din pc i den tid, samt at du måske endda mister de data du havde på computeren.
Nye Lenovo maskiner leveres ofte med 1-3års on-site-garanti. Dvs. at en Lenovo-tekniker udbedrer evt. garanti-sager hos dig. Du skal derfor ikke sende computeren ind til et værksted, og vente på at få den retur.
Varens stand:
Dette kan variere meget fra computer til computer. I dette tilfælde er der synlige ridser og skrammer. Samt at batteriet kun kan levere 50% ydelse sammenlignet med en ny computer. En computer som bruges hver dag, vil få brugsspor med tiden. Men et batteri som kun leverer 50% af hvad det burde, kan være en hindring i hverdagen.
Oprindeligt er T440’s batteri oplyst til at holde i 7 timer, og med en forringelse på 50% er du derfor nede på 3,5 timer, hvilket ikke er ret meget.
TPM-Chip?
Der oplyses ikke hvilken TPM-chip denne maskine leveres med. Men Lenovo oplyser at den er født med en TPM 1.2 chip, hvilket i nogle tilfælde er en forældet chip, da man i dag forventer en TPM-chip 2.0.
En TPM-chip er bl.a. med til at håndtere krypteringen af dine data på din enhed.
Opsumering
Hvis du overvejer at købe brugt eller refurbished til din virksomhed, så er det utroligt vigtigt, at du er klar over hvad du takker ja til, og hvad du takker nej til.
I ovenstående eksempel vil du takke nej til hastighed, nej til god opløsning, nej til Windows 10 Pro, nej til moderne TPM-Chip og nej til on-site tekniker garanti. Dog siger du ja til en “billig” pc.
Overstående maskine har allerede 6 år på bagen (udkom i 2013), og blev dengang fremstillet til at imødekomme datidens krav. Så du kan ikke forvente, at denne maskine kan holde dig kørende lang tid fremover.
En moderne Lenovo maskine, som yder betydeligt mere og overholder de moderne krav, kan købes fra 4500.- Den vil med sikkerhed holde dig kørende en del år.
Lenovo ThinkPad E490
- Processor: i5-8265U
- Hukommelse: 8GB (DDR4-SDRAM)
- Harddisk: 256GB SSD M.2 NVMe
- Opløsning på skærm: 1920 x 1080
- Operativsystem: Windows 10 Pro
- Garanti: 12 måneder Carry-In
- Pris: 4889 kr.
Så er ovenstående maskine stadig en go deal? Personligt ville jeg ofre det ekstra på en moderne og sikker computer, som jeg ved kan holde mig kørende fremover.
Tænk på, at den person som skal sidde og arbejde fra computeren, kan arbejde betydeligt hurtigere og mere sikkert gennem flere år, og så er merprisen på små 2.500,- ikke overvældende.
Nyheder
Seneste artikler
De 10 mest stillede spørgsmål om Epson EcoTank printere
De 10 mest stillede spørgsmål om Epson EcoTank printere – Lad os se på de 10 mest stillede spørgsmål om Epson EcoTank-printere!
Epson EcoTank: Et robust alternativ til de udfasede HP PageWide-modeller
Epson EcoTank: Et robust alternativ til de udfasede HP PageWide-modeller – EcoTank-modellerne er et pålideligt alternativ til HP PageWide.
Epson Ecotank vs. HP Laserprintere: Hvad er det rigtige for dig?
Epson Ecotank vs. HP Laserprintere: Hvad er det rigtige for dig? Vi sammenligner Epson Ecotank-printere med HP Laserprintere.
Epson EcoTank – Den gode printinvestering
Epson EcoTank – Den gode printinvestering – En printer, der kan spare dig og din virksomhed penge, tid og besvær på lang sigt.
90% af danske virksomheder har dårlig it-sikkerhed på deres mobiltelefoner
90% af danske virksomheder har dårlig it-sikkerhed på deres mobiltelefoner – Selvom det er et af virksomhedernes vigtigste redskab
Derfor er multifaktorgodkendelse vigtigt for dig
Multifaktorgodkendelse og Conditional Access er vigtigt for dig og din virksomhed – det hjælper dig med at beskytte din virksomhed og jeres data.