fbpx

Brugt eller ny PC

Læs dette før du køber brugt eller refurbished pc til din virksomhed

Du bliver let lokket af reklamer som tilbyder en kraftfuld pc til en ekstrem god pris. Med løfter som “Spar op til 60% af nyprisen” og “Samme garanti som ved nykøb” kan det hele virke lige til, og som en god handel.

Dog er der nogle ting, som der oftest ikke bliver talt om/nævnt hos disse forhandlere. Det vil jeg forsøge at belyse lidt, så du ikke kommer til at tage den forkerte beslutning på vegne af din virksomhed.

Hvornår er noget ikke “godt nok” mere?

Det at skifte harddisk eller udskifte en defekt tast, er en god mulighed for at give en computer et nyt liv. Derved kan en maskine sagtens komme ud i en virksomhed og give glæde mange år frem. Dog kan man nå til et punkt, hvor en maskine ikke giver glæde mere.

Lenovo T 440 bærbar PC
Her er et eksempel fra en af
udbyderne af brugte pc’ere
Lenovo ThinkPad T440
 • Processor: I5-4300U
 • Hukommelse: 8GB (DDR3)
 • Harddisk: 256GB SSD
 • Opløsning på skærm: 1600 x 900
 • Operativsystem: Windows 10 Home
 • Garanti: 12 måneder (ikke specificeret)
 • Varens stand: Synlige ridser og skrammer. ca.50% batterilevestid
 • Pris: 2399 kr.

Prisen på kr. 2.399.- for en Lenovo bærbar, virker til at være overraskende god, ik? Især når en 2019-udgave af “samme” maskine koster omkring kr. 7.599,-

Der er dog et par ting ved denne pc, som ville gøre, at jeg ikke kunne anbefale den til brug i en moderne virksomhed.

gratis ebog

9 myter om Microsoft 365 og skyen

Når du overvejer at drive din forretning fra skyen, skal du kunne skille fakta fra fiktion.

Sammenligningen

Processor:

i5-4300U er en processor fra 2013, og den opnår 3745 i benchmark-score. En benchmark-score bedømmer processoren på baggrund af flere forskellige elementer, og samler det i én score. Derved bliver det lettere at sammenligne forskellige processorer med hinanden.

En moderne processor fra 2018/2019 i samme klasse vil score omkring 7500 eller mere. Det betyder, at en moderne maskine er ca. dobbelt så hurtig (simplificering).

Intel Core i5-4300U fra 2013

Intel Core i5-8250U fra 2018

Vi har her lavet en sammenligning af nogle forskellige processorer, så du kan se hvad en forskel i processor betyder i hverdagen.

Hukommelse:

8GB i hukommelse er grundlæggende fint til hverdagsopgaver på et kontor. Dog anvender denne pc såkaldt DDR3-ram.

Moderne maskiner anvender DDR4-ram, som både giver længere batterilevetid og mere end 2 gange så hurtigt dataoverførselshastighed.

Harddisk:

Det bliver ikke direkte oplyst hvilken type SSD der er tale om i denne maskine, men hvis det er en “alm” SATA3 SSD på 256GB kan sådanne diske læse/skrive data med max. 550MB pr. sekund.

En moderne M.2 NVME SSD kan opnå hastigheder på op til 3500MB pr. Sekund.

Processoren, hukommelsen og harddisken er alle dele som påvirker maskinens generelle hastighed. Dvs. opstart af Windows, programmer som Word, Excel og PowerPoint samt email-progammer som Outlook.
Maskinen vil føles langsom, tage lang tid om at åbne programmer og vil have udfordringer med at køre flere programmer på samme tid. Jo længere tid du og dine medarbejdere sidder og venter på computeren, des mindre produktive bliver I den dag.

 

Opløsning på skræm:

En opløsning på 1600×900 til 14” bærbare maskiner er ikke unormalt, men heller ikke noget som gavner din produktivitet. Vi har her skrevet noget mere om betydningen af skærmopløsning.

Min anbefaling vil være en opløsning på min. 1920×1080 – Det giver dig “mere plads” på skrivebordet, og skærmen vil ikke virke sløret eller forvasket.

2 skærme hvor den ene har 1920px og den anden har 2560px opløsning
2 skærme hvor man kan se i Excel at der er 45% størelses forskel.

Operativsystem:

Denne maskine leveres med Windows 10 Home, og Windows 10 Pro er umiddelbart ikke en mulighed. Der er årsager til at Microsoft har valgt af opdele deres Windows 10 systemer, så de er målrettet henholdsvis hjemmebrug og erhvervsbrug. Hvis din virksomhed anvender funktioner, som kun findes i Windows 10 Pro, så vil du skulle købe en ekstra pro-licens. (ca. kr. 1.550,-)

Der kræves også en Windows 10 Pro grundlicens, hvis din virksomhed anvender Windows 10 Enterprise.

Garanti:

I dette eksempel gives der 12 måneders garanti på computeren. Men der oplyses ikke direkte hvilken garanti der er tale om. Du kan risikere, at maskinen skal sendes retur for at en evt. fejl kan rettes. Det betyder, at du skal undvære din pc i den tid, samt at du måske endda mister de data du havde på computeren.

Nye Lenovo maskiner leveres ofte med 1-3års on-site-garanti. Dvs. at en Lenovo-tekniker udbedrer evt. garanti-sager hos dig. Du skal derfor ikke sende computeren ind til et værksted, og vente på at få den retur.

Varens stand:

Dette kan variere meget fra computer til computer. I dette tilfælde er der synlige ridser og skrammer. Samt at batteriet kun kan levere 50% ydelse sammenlignet med en ny computer. En computer som bruges hver dag, vil få brugsspor med tiden. Men et batteri som kun leverer 50% af hvad det burde, kan være en hindring i hverdagen.

Oprindeligt er T440’s batteri oplyst til at holde i 7 timer, og med en forringelse på 50% er du derfor nede på 3,5 timer, hvilket ikke er ret meget.

TPM-Chip?

Der oplyses ikke hvilken TPM-chip denne maskine leveres med. Men Lenovo oplyser at den er født med en TPM 1.2 chip, hvilket i nogle tilfælde er en forældet chip, da man i dag forventer en TPM-chip 2.0.

En TPM-chip er bl.a. med til at håndtere krypteringen af dine data på din enhed.

Opsumering

Hvis du overvejer at købe brugt eller refurbished til din virksomhed, så er det utroligt vigtigt, at du er klar over hvad du takker ja til, og hvad du takker nej til.

I ovenstående eksempel vil du takke nej til hastighed, nej til god opløsning, nej til Windows 10 Pro, nej til moderne TPM-Chip og nej til on-site tekniker garanti. Dog siger du ja til en “billig” pc.

Overstående maskine har allerede 6 år på bagen (udkom i 2013), og blev dengang fremstillet til at imødekomme datidens krav. Så du kan ikke forvente, at denne maskine kan holde dig kørende lang tid fremover.

En moderne Lenovo maskine, som yder betydeligt mere og overholder de moderne krav, kan købes fra 4500.- Den vil med sikkerhed holde dig kørende en del år.

Lenovo T 440 bærbar PC
Lenovo ThinkPad E490
 • Processor: i5-8265U
 • Hukommelse: 8GB (DDR4-SDRAM)
 • Harddisk: 256GB SSD M.2 NVMe
 • Opløsning på skærm: 1920 x 1080
 • Operativsystem: Windows 10 Pro
 • Garanti: 12 måneder Carry-In
 • Pris: 4889 kr.

Så er ovenstående maskine stadig en go deal? Personligt ville jeg ofre det ekstra på en moderne og sikker computer, som jeg ved kan holde mig kørende fremover.

Tænk på, at den person som skal sidde og arbejde fra computeren, kan arbejde betydeligt hurtigere og mere sikkert gennem flere år, og så er merprisen på små 2.500,- ikke overvældende.

Vi samler på glade kunder

Mød vores kunder

”Vi har i flere år arbejdet sammen med JDM, og vi er glade for den sparring og vejledning vi får.”

Niclas Pedersen

IT Driftchef, Wash World

”Vi var på udkig efter en it-partner, som vi kunne opbygge et langsigtet samarbejde med. Den partner fandt vi i JDM.”

Denis Lewinsky

CEO, Dansk Tandforsikring

”Vi var på udkig efter en it-virksomhed, som havde vores behov som kernekompetence, og det fandt vi hos JDM.”

Arne Sivebæk

CFO, STOK Emballage

Nyheder

Seneste artikler

Hold din computer sikker derhjemme

Hold din computer sikker derhjemme

Vigtige ting du skal vide som forberedelse til Windows 11 – Hvis en virksomhed ikke forbereder sig kan de ende med uventet nedetid.

7 grunde til at din virksomhed har brug for en firewall

7 grunde til at din virksomhed har brug for en firewall

I dag er virksomheder mere end nogensinde tidligere forbundet på global skala. Langt de fleste virksomheder har forbindelse til internettet, hvilket gør det meget lettere at udføre mange opgaver og forretningsfunktioner.

Få en sikker og guidet rejse til cloud

JDM er din garanti for en sikker, guidet og vellykket rejse til cloud. Vi tager udgangspunkt i Microsofts velafprøvede metoder, som giver dig en standardiseret og anerkendt proces. Derved har du fuld tryghed for at komme rigtigt fra start og sikkert i mål.

JDM’s tilgang til cloudrejsen

Vores metode for en sikker rejse til cloud handler ikke kun om vejen mod målet. Den handler også om efterfølgende vedligehold og opdatering, der sikrer den fortsatte værdi af løsningen.

Få en hybrid og fremtidssikret arbejdsplads

Begrebet ”Den hybride arbejdsplads” dækker over alle de cloudbaserede løsninger og teknologier, der understøtter nutidens digitale virksomheder og medarbejdere i hverdagen. Det er en fleksibel arbejdsmodel, designet til at gøre medarbejderen i stand til sikkert og stabilt at kunne udføre sit arbejde effektivt, både på og uden for kontoret.

JDM’s tilgang til den hybride arbejdsplads

Uanset hvad vi hjælper dig med, ser vi det i en større sammenhæng. Derved kommer vi hele vejen rundt om jeres it-behov med fokus på fleksibilitet, sikkerhed, samarbejde og procesoptimering.

Vi er eksperter i Microsoft Cloud og specialister hele vejen rundt om den hybride arbejdsplads​

JDM er all-in på cloud. Og vi er all-in på Microsoft. Med mere end 15 års erfaring kan vi dog også stadig hjælpe med klassiske og hybride løsninger på tværs af hele Microsofts økosystem.

Pin It on Pinterest

Share This