fbpx
En gammel hardisk

Sparer du det forkerte sted?

Når du er på udkig efter en ny laptop, er der mange muligheder at vælge i mellem. Alt fra en meget billig skrabet model til en ultra dyr workstation med vilde specifikationer. For det utrænede øje, kan det være svært at begrunde den store prisforskel på de forskellige modeller, men oftest er der en årsag til prisforskellen.

En af de vigtigste elementer i en computer er dens CPU også kaldet dens processor.

Processoren

Processoren er hjernen i computeren. Det er den som står for alle de beregninger som maskinen skal foretage, for at kunne betjene dig som bruger. Processoren holder styr på kommunikationen mellem din harddisk, skærm, mus, netværkskort osv. Så jo hurtigere din processor er, des hurtigere vil din computer kunne arbejde for dig.

Vi tager nu udgangspunkt i processorer fra Intel, som er verdens største producent af processorer.
Intel lancerer i gennemsnit en ny processorgeneration hvert år. Oftest har hver ny lancering en smule mere ydelse end forgængeren. Så jo nyere processor du køber, des mere performance får du.

Ydermere inddeler Intel deres processorer i serier. Der findes mange forskellige serier, men dem du ser oftest, er i3, i5 og i7 serierne. Celeron og Atom serierne kan på ingen måde anbefales, pga. deres utrolig lave ydelse sammenlignet med i-serien.

Som tommelfingerregel kan man sige at i3 er den mindst kraftfulde i i-serien, hvor i7 er den mest kraftfulde. Dette er dog en halv sandhed, og ikke altid tilfældet.

Der er flere måder at måle ydeevnen på en given processor. Fx kan man slå dens CPU Passmark score op, og bruge CPU Mark angivelsen, til at danne sig et billede af ydeevnen.

Eksempel på CPU Mark angivelser:

  • Intel i3-8130U = CPU PassMark score 5081
  • Intel i5-8250U = CPU PassMark score 7659 (ca. 50% mere ydelse end i3’eren)
  • Intel i7-8550U = CPU PassMark score 8343 (ca. 10% mere ydelse end i5’eren)

Alle ovenstående processorer kan fx vælges i en Lenovo L480 laptop (2018-2019 modeller).

Her ses det tydeligt at i7’eren er den mest kraftfulde af de 3, men det er også den processor som fx Lenovo skal betale mere for hos Intel.

Hvis du ser på hvilke numre som står efter serieangivelsen, er disse med til at give dig et billede af hvornår processoren er udkommet, samt om processoren er fremstillet til bærbare eller stationære i mente.

gratis ebog

9 myter om Microsoft 365 og skyen

Når du overvejer at drive din forretning fra skyen, skal du kunne skille fakta fra fiktion.

Fx i5-8250U

(i5) – Serien
(8) – Generation (8. generation blev tilgængelig i laptops i 2018-2019)
(250) – Er Intels varenummer
(U) – Produktlinje angivelse (Ultra-low power, som er produceret til bærbare computere)

Så en i5-8250U er en i5 processor fra 2018-2019 som er fremstillet til bærbare computere.

Hvis vi sammenligner samme serie af processorer med 7. generation fra 2017 vil deres CPU PassMark score se således ud:

  • Intel i3-7100U = CPU PassMark score 3793
  • Intel i5-7200U = CPU PassMark score 4620
  • Intel i7-7550U = CPU PassMark score 5173

Det ses tydeligt at en processor fra 2018 har langt mere ydeevne end en fra 2017.

Det skal lige nævnes at det ikke er hos hver ny generation, at man ser et så dramatisk hop i ydeevne. Springet fra 7. generation til 8. generation har medført at der er flere kerner i hver processor. Det er ikke noget som Intel kan fortsætte med at gøre. Igen findes der en tommelfingerregel som siger at man kan forvente en forbedring i ydeevne på 5-10% årligt.

Der sælges stadig mange laptops med ”gamle” processorer hver dag, så det er vigtigt at tjekke hvilken generation der leveres i maskinen. På overfladen kan der være lidt at spare ved at vælge en ældre processor, men det betyder også at maskinen allerede har min. 1 år på bagen, og måske ikke kan holde en god ydeevne over de næste 3-4 år som en laptop typisk er kørende.

Det gyldne spørgsmål er så hvilken ydelse man har behov for. Vi sidder alle i forskellige stillinger, og udfører forskellige opgaver, som alle kræver forskellig ydeevne. De opgaver du udfører, er nødvendigvis ikke så afhængige af processoren, som de er af harddisken og dine ram. Så derfor kan man ikke kun vælge sin nye laptop baseret på hvilken processor som sidder i maskinen.

Hvis du vil have en maskine som ikke bliver forældet indenfor få år, og være sikker på at den kan køre helt almindelige programmer som Microsoft Office, Google Chrome og ikke have udfordringer med Windows generelt, skal du vælge en i5 8. generation.

Den vil kunne yde det du har behov for, hvis du er en almindelig kontorbruger, samt have noget i overskud til de næste år.

Ønsker du at spare på budgettet, er processoren det dårligste sted at spare. Husk på at processoren er hjernen i hele din computer og kan typisk ikke opgraderes senere hen.

Vi samler på glade kunder

Mød vores kunder

”Vi har i flere år arbejdet sammen med JDM, og vi er glade for den sparring og vejledning vi får.”

Niclas Pedersen

IT Driftchef, Wash World

”Vi var på udkig efter en it-partner, som vi kunne opbygge et langsigtet samarbejde med. Den partner fandt vi i JDM.”

Denis Lewinsky

CEO, Dansk Tandforsikring

”Vi var på udkig efter en it-virksomhed, som havde vores behov som kernekompetence, og det fandt vi hos JDM.”

Arne Sivebæk

CFO, STOK Emballage

Nyheder

Seneste artikler

Hold din computer sikker derhjemme

Hold din computer sikker derhjemme

Vigtige ting du skal vide som forberedelse til Windows 11 – Hvis en virksomhed ikke forbereder sig kan de ende med uventet nedetid.

7 grunde til at din virksomhed har brug for en firewall

7 grunde til at din virksomhed har brug for en firewall

I dag er virksomheder mere end nogensinde tidligere forbundet på global skala. Langt de fleste virksomheder har forbindelse til internettet, hvilket gør det meget lettere at udføre mange opgaver og forretningsfunktioner.

Få en sikker og guidet rejse til cloud

JDM er din garanti for en sikker, guidet og vellykket rejse til cloud. Vi tager udgangspunkt i Microsofts velafprøvede metoder, som giver dig en standardiseret og anerkendt proces. Derved har du fuld tryghed for at komme rigtigt fra start og sikkert i mål.

JDM’s tilgang til cloudrejsen

Vores metode for en sikker rejse til cloud handler ikke kun om vejen mod målet. Den handler også om efterfølgende vedligehold og opdatering, der sikrer den fortsatte værdi af løsningen.

Få en hybrid og fremtidssikret arbejdsplads

Begrebet ”Den hybride arbejdsplads” dækker over alle de cloudbaserede løsninger og teknologier, der understøtter nutidens digitale virksomheder og medarbejdere i hverdagen. Det er en fleksibel arbejdsmodel, designet til at gøre medarbejderen i stand til sikkert og stabilt at kunne udføre sit arbejde effektivt, både på og uden for kontoret.

JDM’s tilgang til den hybride arbejdsplads

Uanset hvad vi hjælper dig med, ser vi det i en større sammenhæng. Derved kommer vi hele vejen rundt om jeres it-behov med fokus på fleksibilitet, sikkerhed, samarbejde og procesoptimering.

Vi er eksperter i Microsoft Cloud og specialister hele vejen rundt om den hybride arbejdsplads​

JDM er all-in på cloud. Og vi er all-in på Microsoft. Med mere end 15 års erfaring kan vi dog også stadig hjælpe med klassiske og hybride løsninger på tværs af hele Microsofts økosystem.

Pin It on Pinterest

Share This