Bliver du ramt af næste ransomware bølge?

it-sikkerhed lock

Bliver du ramt af næste ransomware bølge?

”Hvis du ser denne besked, er alle dine data blevet krypteret”

 

Hvis du støder på ovenstående tekst, så er det nok allerede for sent.

 

Tidligere på året blev virksomheder i hele verden ramt af WannaCry, som infiltrerede og krypterede utallige systemer, med en opfordring om at betale 300$ for igen at få adgang.

 

I går skete det så igen. Store virksomheder i hele verden, her i blandt Maersk, blev ramt af et lignende angreb, og blev nød til helt eller delvist at indstille arbejdet.

 

Det er stadig langt fra alle virksomheder, som er kommet sig over angrebet tidligere på året, og angrebet i går har ikke hjulpet.

 

Begge angreb kan defineres som Ransomware angreb, hvor bagmændene vil have løsepenge for at låse systemet op igen.

 

Angreb som disse kan påvirke virksomhedens aktier negativt, og resultere i at flere hundredtusinder af medarbejdere fortsat ikke kan udføre deres arbejde.

”Det sker kun for de store virksomheder”

 

Tidligere var disse angreb rettet direkte mod større virksomheder, som er utroligt afhængige af deres data og systemer, samt har kapital til at betale store løsesummer. Denne gang ser angrebet dog mere tilfældigt ud, og har ikke en decideret virksomhed eller segment i sigte.

 

Hvis du hele tiden siger til dig selv, at ”det sker kun for de store virksomheder”, så tager du fejl, og undlader at belyse problemet.

 

Alle virksomheder, både store og små, som anvender digitale systemer, kan blive ramt, og det sker oftere end man lige regner med.

Hvad er dine data værd?

 

Har du tænkt det værst tænkelige igennem? Hvad nu, hvis alle dine data bliver ubrugelige, og at du ikke længere har adgang til dine systemer – hvad ender tabet så med at blive?

 

Hele produktionen skal lukke ned, der bliver ikke sendt varer afsted, der kan ikke længere sendes regninger, og dine medarbejdere kan intet foretage sig. Hvor længe kan din virksomhed stå stille, før det bliver kritisk?

 

Hvis man regner det samlede tab af ovenstående ud, så bliver det oftest mange penge meget hurtigt. Og der er ingen gode argumenter for at spare på sikkerhedssystemer længere.

 

Inden længe etablerer EU også et nyt regelsæt, som stiller krav til virksomhedens måde at opbevare og håndtere personfølsomme data på. Har du tænkt over jeres måde at håndtere gamle ansøgninger, overvågningsoptageler og CRM-data på?

 

I værste tilfælde kan EU udstede bøder på op til € 20 mio., 4% af jeres globale omsætning, hvis der ikke er styr på ovenstående.

God it-sikkerhed er dyrt!

 

Ville du bygge et lavt hegn fremfor et højt, hvis målet var at holde uvedkommende ude, og derved spare lidt på omkostningen? Det er tvivlsomt.

 

God it-sikkerhed behøver ikke være dyrt, men det hele skal ses i sammenhæng med de risici og de evt. tab, som et brud kan forsage.

 

Der findes prisvenlige løsninger, som bygger lave hegn, og der findes løsninger, som bygger høje betonhegn, dybe voldgrave og som opstiller uddannede sikkerhedsvagter på alle tænkelige poster.

 

Der er ingen virksomheder som er ens, og ikke alle løsninger passer til alle virksomheder. Derfor er det essentielt, at man belyser og klarlægger sine udfordringer, behov og bliver vejledt i den korrekte sikkerhedsløsning.

Kan angreb forhindres?

 

I en digital verden kan angreb ikke forhindres. Men bare forbi man bliver angrebet, betyder det ikke, at man skal give op. Et angreb bliver langt lettere at gennemføre, hvis der ikke er noget forsvar. Derfor er alle former for forsvar bedre end ingenting.

 

Selv med et godt forsvar, kan man aldrig sikre sig 100%, og der vil altid være risiko for at angrebet lykkes. Hvis et angreb lykkes, og ens systemer bliver påvirket, skal man vide, hvordan man skal forholde sig.

 

Hvordan kommunikerer man i virksomheden, når hele mailsystemet er nede? Hvordan og hvornår skal man informere sine kunder om evt. datatyveri?

 

Det er spørgsmål, som man på forhånd skal have besvaret, og have en klar plan for.

Du står ikke alene

 

Hos JDM har vi altid taget it-sikkerhed utrolig seriøst, da vi kender de konsekvenser, som evt. brud eller tab kan bringe med sig.

 

Vi har mange års erfaring med implementering af og rådgivning om sikkerhedsløsninger til små og mellemstore virksomheder, og tilbyder en lang række sikkerhedsprodukter og -løsninger.

 

Det spænder vidt fra fysisk sikring via vores hostingcenter, over firewall, antivirus, securedns og backup til mobile sikkerhedsløsninger med fx Microsoft Enterprise Mobility + Security og Cloud Security generelt.

 

Vi står med glæde til rådighed og sparring, hvis du ønsker vejledning i it-sikkerhed.

JDM er certificerede eksperter

JDM Gold Partner

Højeste kompetence- og ekspertiseniveau.

JDM Solutions Master

Microsoft-certificeringer på højeste niveau.

JDM Certificeret Hosting

BFIH Hostingcertifikatet.

Vores viden betyder, at vi forstår dine problemstillinger og har kompetencerne til at give dig præcis den it-løsning, du har brug for.